Bra att veta

Bra att veta

Frankrike ligger inte långt från Sverige och ändå finns det en del som skiljer oss åt, speciellt vad gäller synsätt, värderingar och livsstil. Lär dig med om Frankrike genom den här guiden som tar upp de väsentligaste punkterna om vad du bör tänka på och vad som är viktigt att veta.

Klimat och medeltemperatur

Frankrike har ganska milda och fuktiga vintrar som ofta känns i märg och ben. Husen är inte så välisolerade som de bör vara, också i och med att landet ofta har varma somrar. I Paris kan somrarna bli oerhört heta då huvudstaden ligger nedsänkt i en dal. Att vistas i modets Paris under juli-augusti är därför inte att rekommendera. Vår och höst passar bättre. Det är dessutom mer folk hemma då. Under sommaren tenderar parisarna själva att fly staden.

Tänk också på att olika provinser i Frankrike har olika väder. I Bretagne faller regnet oftare och havsbrisen gör det uthärdligt att vistas där. I söder vid Medelhavet gassar solen på under sommaren, och vid surfvänliga Bordeaux och Biarritz känns blåst och vind ofta av från Atlanten.

Medeltemperaturen ligger under augusti på ca 25 grader i Paris och 27 grader i söder men brukar stiga betydligt högre än så vissa somrar. Under vintern sänks temperaturen till mellan 6-10 grader dagtid. Märk väl att vintern är betydligt kortare i sydliga städer som Marseille, Nice och Ajaccio.

Språk

Fransmännen talar franska och tycker även om att göra det. Det franska språket är oerhört respekterat i landet och många talar knapphändig engelska. Många unga växer dock upp med engelskan i bakhuvudet, men du blir alltid mer populär som turist om du försöker dig på lite franska, bara för synes skull.

På Korsika talas även korsikanska som är svårbegriplig.

Formalitet

Tänk på att nia folk du inte känner samt äldre människor av ren artighet. Att säga ”du” till en fransman är en dödssynd! Var också noga med att avsluta en mening med ”s’il vous plaît” om du ber om något, vilket betyder, ”om jag får be”.

Valuta

Tidigare användes franska franc, men numera är det Euro (EUR) som är den franska valutan, precis som i många andra EU-länder.

Tidsskillnad

Frankrike har samma tid som Sverige.

Eluttag

Du kan skippa adapter om du ska resa till Frankrike. Där används samma eluttag som här hemma med spänningen 230 V.

Åldersgränser

Du måste vara 18 år fyllda för att kunna köpa och konsumera alkohol på franska barer och restauranger. För att hyra bil ska du vara 18 år, men många biluthyrningsfirmor har en preferens om att du ska vara minst 21 år.

Larmnummer

Frankrikes olika larmnummer listas nedan.

  • Polis – 17
  • Brandkår – 18
  • Ambulans – 15
  • Landskod: +33

Frankrike har också något som kallas ”Gendarmerie” som är ett slags mellanting mellan polis och militär. Deras stationer ligger utspridda lite här och var i städerna.

Säkerhetsaspekten

Tyvärr har Frankrike fallit offer för en rad mycket tragiska terrorattacker sedan 2015 vilket gjort att man infört undantagstillstånd i landet. Var på din vakt i större folksamlingar, i tunnelbana och vid traditionsbundna evenemang som nationaldagen under 14 juli, osv.

Sjukvård

Den franska sjukvården är oftast mycket bra och oöverträfflig. En del fransk specialistvård är känd i resten av Europa och det förekommer till och med att vissa atleter med svåra skador åker till Frankrike för att få operation. Glöm inte det europeiska försäkringskortet!

Vaccinationer

Det krävs inga obligatoriska vaccinationer när du reser till Frankrike. Se bara till att du har de vanliga vaccinen mot difteri, stelkramp och polio, samt mot Hepatit B om du ska ut på landsbygden.

Visum

Franrkike är ett EU-medlemsland och medlem i Schengen. Inget visum krävs, endast ett ID-kort eller ett giltigt pass för att passera gränsen.

Ambassader

Adressen till franska ambassaden i Stockholm:

Kommendörsgatan 13
114 48 Stockholm

Telefon: 08-459 53 00

Adressen till svenska ambassaden i Paris:

17 Rue Barbet de Jouy
75007 Paris, Frankrike

Telefon: +33 -1 44 18 88 00

I Paris hittar du även många svenska fik, butiker och Svenska Kyrkan. Svenska Kyrkan i Paris är mycket aktiv och firar svenska helgdagar, Lucia och har många tips på boende i staden.

Adress:  9 Rue Médéric, 75017 Paris, Frankrike