Chamonix

Chamonix

Det är inte bara Schweiz och Österrike som kan skryta med storslagna bergstoppar och skidorter för jetset-minglare. I Frankrike ligger den vintriga höjdpunkten i Chamonix som är en av de franska alpernas mest besökta tillhåll. Chamonix är också en utmaningens skidort där det finns rikligt med pudersnö i offpist-backarna. Dock går det naturligtvis lika bra att uppleva Chamonix på sommarhalvåret och ta dig uppför och nedför backarna till fots. En sak du lär märka av är den svenska kolonin som bosatt sig här. Många av servitörerna är svensktalande och en del restauranger är till och med svenskägda.

Upplevelser i Chamonix

Chamonix ser ut att ha plockat russinen ur kakan på både schweziska, bayerska och österrikiska byar och knådat ihop dem till en utsökt tårta. Visste du att Chamonix har den tredje största turistattraktionen i Frankrike – Aiguille du Midi. Det är en kabinbana som tar dig från ca 1000 meter över havet till nästan 4000 meters höjd.

Aiguille du Midi

En av världens högsta belägna liftar och en gång den allra högsta – så har Aiguille du Midi fått sin titel. Väl uppe på toppen har det byggts ett antal tunnlar, en mysig restaurang med välsmakande meny och självklart är utsikten hänförande då du kan se bort till Mont Blanc – Europas högsta berg. Med liftens högsta plats som utgångspunkt kan du åka nedför offpist backen Vallée Blanche eller gå på tur. Dock ska du alltid anlita bergsguide, dels för att få den bästa upplevelsen och dels för att inte råka illa ut eller hamna mitt i en lavin.

Aiguille du Midi - Chamonix
Aiguille du Midi

Grotta ned dig i en hundspann med full fart framåt

Om du trodde hundspannsturer var bara aktuella i norra Sverige har du fel. I bergen runt Chamonix kan du boka hundspann som tar dig runt och låter dig njuta av naturen i vinterskrud. Väl tillbaka väntar välfyllda och populära restauranger med underbar mat.

Olika äventyr

Stryk skidåkningen om du har lust att prova på andra aktiviteter. I Chamonix kan du rida, tälta i glaciärerna, klättra sommartid i Les Gaillands, cykla i terräng med mountainbike eller prova på paragliding. I grova drag är Chamonix synonym med äventyr. Vill du till storstaden ligger Genève bara 1,5 h härifrån med tåg.

Res hit och res runt

Det ligger flera flygplatser relativt nära Chamonix. Genèves flygplats har bra förbindelser, likaså Aix Les Bains i Chambery som endast ligger 8 mil från Chamonix. Därifrån tar du buss eller tåg, alternativt hyr en bil i Genève. Med Easyjet kan du flyga direkt till Genève.

Att ta sig runt i Chamonix är ingen konst. Det gör du till fots eller på skidor. Det finns också många liftar samt en mindre järnväg – Montenvers – som är praktisk att ta.

TIPS! Ta med dig ordentligt med kläder för äventyr, för du lär inte sitta still 5 minuter.

Shopping i Chamonix

Då Chamonix gärna förknippas med lite lyx och flärd finns det naturligtvis bra shoppingutbud på orten. Outdoorklädsel varvas med lyxvaror som Gucci-väskor eller fina parfymer. Men ett råd är att även köpa med de fina ostarna från trakten samt hantverk och designprylar från ortens kreativa skara.