Resa runt i Frankrike

Resa runt i Frankrike

Frankrike är ett toppenland att resa runt i och det är vi mycket tacksamma för då det franska landskapet och de franska städerna, alla, är värda ett stopp. Detta är fransmännen naturligtvis medvetna om och eftersom det är ett folk som gärna semestrar i sitt eget land så har man också sett till att bygga ut kollektivtrafiken.

Ta dig fram i storstäderna

Städer som Paris och Marseille har en tunnelbana. Paris har även en längre tunnelbana som kompletterar den inre som endast sträcker sig en kort bit utanför Paris gräns som utgörs av La Périférique. Den längre tunnelbanan som dock inte ska blandas ihop med pendeltåg, heter RER.

Biljettkostnaden i Paris avgörs av zoner. Enbart tunnelbanan Le Métro går att åka på samma biljett med undantag från stationen vid La Défense som är linje 1:s slutstation. Beroende på hur långt du vill åka kostar veckokortet eller månadskortet olika mycket, men för en turist som helst vill hålla sig inom Paris och kanske bara göra en avstickare till Versailles eller liknande, bör enbart köpa tunnelbanekort och sedan köpa enskilda biljetter till destinationer utanför stadskärnan.

OBS! Ett veckokort i Paris gäller från måndag till söndag och månadskort från den 1 till den sista i månaden. Köper du veckokortet en tisdag går du alltså miste om en dag. Veckokort i Paris kostar ca 20 EUR (2019) och omfattar även bussar.

Bussnätet

Både inne i städerna och för långdistansfärder finns det bra bussar att ta. Var dock beredd på att chaufförerna kan köra hetsigt, peka finger och tuta som galningar. I Frankrike är det emellertid ovanligt att ta långdistansbussar när tågnätet är så smidigt. Vi rekommenderar Bussbiljetter.com för att kolla bussbiljetter.

I vissa städer kompletterar spårvagnsnätet bussnätet eller tunnelbanorna. Så är t.ex fallet i Lyon, Paris, Bordeaux och Marseille.

Sightseeingbussar

Flera franska städer som Paris och Marseille har hop on/hop off bussar. Priset är från ca 17 EUR per person.

Taxi

Taxibilarna i Paris har vanligtvis skylten ”Taxi Parisien” på taket. I Frankrike kan du inte bara sträcka ut handen och grabba tag i en taxibil; nej här måste du ställa dig på speciella hållplatser som det står ”Taxi” på och vänta in en ledig bil.

Hyrbil

Hyr mer än gärna bil i Frankrike. Hyrbilar kan bokas i förväg online eller på plats. Går du in spontant på en mindre lokal hyrbilsfirma på en liten ort bör du kunna lite franska, men på flygplatserna och i storstäderna är firmorna relativt vana att prata engelska. Vi rekommenderar att du bokar i förväg från sajter som t.ex. Biluthyrning.com.

Det franska tågnätet – TGV

Den franska tågstandarden är rent ut sagt förträfflig. Det finns få länder i Europa som kan stoltsera med att ha ett så välutbyggt tågnät. Franska snabbtåg kallas TGV och står för Train à Grande Vitesse – det vill säga höghastighetståg. De når en hastighet över 320 km/h. Den senaste uppdateringen för ett tiotal år sedan var att man skulle kunna förbinda Paris och Marseille på 3 timmar vilket man nu lyckats med. Men TGV förbinder massor av andra franska städer också. Tågbiljetter kan köpas online på https://www.oui.sncf/billet-train eller på biljettkontor på tågstationerna.

Prisnivåer

Priserna på transporter i Frankrike ligger väldigt nära våra egna, oavsett om det gäller tunnelbanekort eller distanser på tåg. En taxiresa inom Paris eller Marseille kostar mellan 6-12 EUR.

Säkerhet

I storstäderna finns många ficktjuvar, speciellt samlade vid större tågstationer och knutpunkter. Frankrike har fått genomlida flera terrorattentat och även om du bör leva som vanligt ska du alltid hålla ögon och öron öppna i stora folksamlingar.