Paris

Paris

Det är svårt att inte bli förälskad i Paris. Redan innan du satte din fot på fransk mark kanske du  drömt dig bort till Ljusets stad som fransmännen själva kallar Paris. I Paris blir man kär, man lever upp, man shoppar kläder långt över sin budget, man vältrar sig i konst och kultur och man äter på restauranger vars menyer inte kan beskrivas som annat än himmelska. Finns det några nackdelar med Paris, överhuvudtaget?

Ljuva Paris – men allt har en baksida

Jo, visst har Paris sina mörka sidor också. Hundbajs pryder de flesta gathörn, tunnelbanans strejker tvingar folk att promenera, servitörer och butikspersonal lever inte sällan efter begreppet ”Kunden har alltid fel” och talar du alltför knackig franska så kan du få en och annan suck efter dig. Det är bland andra dessa egenskaper som sammanvävda har kommit att smitta folk med den så kallade psykosomatiska sjukdomen ”Parissyndromet”.

Parissyndromet

Det kanske ter sig lite knepigt att ta upp Parissyndromet i en reseguide, men det är just i en sådan som det bör nämnas. Parissyndromet myntades av japanen Hiroaki Ota 1986 efter att han har kommit i kontakt med drabbade.

Sjukdomen känns igen av hallucinationer, paranoia, yrsel, sammanbrott och depression. Anledningen är att många fått en romantiserad bild av Paris som krossas när smutsiga gator, hemlösa tiggare, ohövliga butiksbiträden och stressande fransmän ger dig den verkliga bilden av drömmarnas Paris. Var därför inte alltför begeistrad innan avresa, då verkligheten kan komma ikapp även i ”La Ville de la Lumière”. Skulle du drabbas brukar symptomen dock vara övergående. Tänk på att det blir vardag även i en så vacker stad som Paris och att illusioner bör ifrågasättas en smula.

Paris magiska sevärdheter

Med lite mer information om vardagens Paris kan du skaka av dig ovanstående information och bara hänge dig åt vad denna underbara stad faktiskt har att erbjuda.

Konstmuséer

Förmodligen världens mest kända konstmuseum Le Louvre ligger i Paris vid slutet av Jardin des Tulieries. Här kan du se Leonardo da Vincis ”Mona Lisa”, ”Napoleons kröning”, statyer av Michelangelo, mumier från det gamla Egypten och mycket, mycket mer.

Men begränsa dig inte bara till Louvren. Andra viktiga museer kan ses här nedan.

 • Georges Pompidou Center med det lilla torget utanför med statyer av Nikki de Saint Phalle
 • Picasso Museum
 • Musée d’Orsay (som har även några tavlor från vår käre svenske konstnär Anders Zorn)
 • Musée Rodin (en mycket romantisk upplevelse då merparten konstverk ligger utomhus i en vacker trädgård)

Versailles – Solkungens slott

Missa inte för allt i världen en tur till Versailles och drottning Marie-Antoinettes lilla trädgård ”Petit hameau” med djur och små odlingar. Sola dig i parken, mata svanarna i den konstgjorda sjön eller kika på Ludvig XIV och Ludvig XVI sängkammare. Känn historiens vingslag av Franska Revolutionens arga pöbel när de stormade slottet. Ta RER A tåget och gå av i Versailles-Château–Rive Gauche.

Årets stora händelser

 • Det världsberömda cykelloppet ”Tour de France” körs tre veckor i juli och avslutas i Paris med prisutdelning på Avenue des Champs Elysées. Slutspurten är värd att se, med massor av folk samlade i hela Paris och inte minst på världens mest kända aveny.
 • Bara någon vecka tidigare hålls även nationaldagsparaden under 14 juli och den bör upplevas om du är i faggorna.
 • Första lördagen i oktober hålls ”La Nuit Blanche” som är en motsvarighet till Kulturnatten. Alla museer och gallerier håller öppet natten igenom. Inträdena är gratis!

Ta dig dit och ta dig runt

Med SAS, Ryanair, Norwegian och Air France kan du flyga direkt till Paris från Stockholm. Från Göteborg går direktflyg med Air France. Flyger du från Köpenhamn har du nedanstående flygbolag att välja på.

 • Easyjet
 • Vueling
 • Iberia
 • British Airways
 • SAS
 • Norwegian
 • Air France

Från flygplatserna Orly eller Charles de Gaulle kan du ta buss, alternativt RER in till staden. På flygtransfer.nu hittar du fler alternativ. Inne i Paris finns metro, RER (långdistansmetro), bussar, turistbåtar på Seine och cyklar att hyra. Att promenera runt är dock en självklarhet om du orkar eftersom det är så du upptäcker guldkornen.

Shopping

För lyxvaror bör du gå fram och tillbaka vid Rue Saint Honoré, Champs Elysées och Avenue Montaigne. För typiskt franskt mode i medelklasspris är området vid Les Marais perfekt både vad gäller urval och mysfaktor.

Tre stora shoppingcenter är Galeries LaFayette och le Printemps som ligger bakom Operan i 8:e arrondissement, samt Bon Marché på Rive Gauche.

Två stora marknader är Marché Porte de Clignancourt, samt Marché de Montreuil. Här finns mycket genuint att fynda!