Nice

Nice

Vid Frankrikes riviera ligger en mycket trevlig stad som heter Nice. Man kan rentav säga att det blivit som en sydfransk huvudstad, dock med välbevarade genuina karaktärsdrag. I Nice kan du gå längs med Boulevard des Anglais, äta originell glass på Pinocchio glasskafé, shoppa i gamla stan, åka upp i bergen och se på lyxhusen eller varför inte åka till Cap Ferrat och spana på miljardäryachter och vackra människor. Som en extra fördel är det nära till många andra franska städer på rivieran såsom Cannes, Antibes och St. Raphael och du har också nära till Provence om du är intresserad av mysiga utflykter.

Se och göra i Nice

Varva bad och sol med shopping, folkspaning eller glassätning på torget Cours Saleya och lite boulespel bland tvättäkta Nice-bor. I Nice har du alltid något att göra eller smaka av mellan varven, men allt du företar dig känns dock avslappnande – precis som det ska vara på semestern.

Unna dig vacker konst i Nice

Många konstnärer har haft Nice som sin tillflyktsort för att återfinna inspiration och ta åt sig av det fantastiska ljuset. Chagall och Matisse har båda varsitt eget museum som tåls att spendera ett par timmar i. Gör även ett besök i MAMAC som är Nices motsvarighet till Moderna Muséet.

Strosa på Blvd des Anglais

På den 7 km långa strandpromenaden i Nice (som slutar vid flygplatsen) kan du jogga, titta på folk, breda ut din handduk nere vid stranden eller kolla in stadens lyxiga byggnader som radar upp sig bakom promenaden.

Gå på Parfymmuséet i Grasse

Inte långt från Nice ligger parfymhuvudstaden Grasse. Här tillverkas den finaste parfymen i världen och det du ser på hyllorna i t.ex Åhlens eller Kicks kommer just härifrån. I Grasse ligger även Parfymmuséet som tar upp parfymens historia och ger dig inblick i olika dofter och kända märken. Ta tåget eller hyr en bil i Nice och åk de få milen som separerar städerna.

Ta dig till Nice och ta dig runt

Tro det eller ej, men du kan ta direktflyg till Nice från Sverige. Från Stockholm och Köpenhamn går SAS och Norwegian non stop till denna heta riviera-pärla och du belönas med en vacker landning då flygplatsen ligger precis vid havet i slutet av strandpromenaden, vilket medför att du kan ta ett dopp bara minuter efter att du hämtat ut bagaget.

Inne i Nice rekommenderas du att gå till fots eller ta lokalbussarna. Taxi kan vara ganska dyr här. Ta tillvara på de goda tågförbindelserna som kan ta dig till resten av Franska Rivierans städer och ända bort till Monaco för ytterligare lite shopping, strandliv eller casinospel.

Shopping

Shopping i Nice kan näst intill jämföras med att gå runt på Rodeo Drive i Beverly Hills. Det finns många lyxbutiker men även unika klädaffärer i liten skala. Några kända franska märken har faktiskt sin bas i Nice såsom American Vintage. Flanera runt vid Place Macéna om du letar efter mer exklusiva varor, eller bege dig mot shoppinggallerian Nice Etoile om du vill hitta kläder för lite mindre budget. Även Galeries Lafayette har ett varuhus i Nice.

Handla gärna badkläder, underkläder och skor i Nice; utbudet är topp! Det finns också mycket god mat att prova på så köp med dig lite delikatesser hem. Glöm inte att äta Salade Niçoise som är en sallad kommen från just Nice.