Lyon

Lyon

Det gamla textilmeckat Lyon har numera fått en ny beteckning – den gastronomiska huvudstaden. Den största anledningen är att stjärnkocken Paul Bocuse har etablerat sig i Lyon och därmed ligger morgondagens gastronomiska storheter inte långt efter. Idag radar stjärnrestaurangerna upp sig i staden och i de små byarna runtom. Dessutom kan det vara värt för vinälskare att veta att vindistriktet Beaujolais där det årliga Beaujolais Nouveau framställs, ligger alldeles inpå knuten.

Se och göra i Lyon

Lyon är en perfekt weekendstad för den som tröttnat på de alldagliga storstäderna. Den är lagom stor att promenera runt i, den saknar inte vare sig god mat eller trevliga boenden och den har det där livfulla folkvimlet som parkerar sig vid barer och krogar fram till sena kvällen. Lyon har en anrik historia som börjar med avancerad silkesproduktion och avslutas som ekonomiskt välbärgad storstad. För att komma från ena punkten till den andra i staden kan du ta de mystiska ”traboules” eller lönngångar. Detta är förenklade och gömda promenadstråk som leder till – ja lite till vad som helst…Sammantaget finns 400 stycken. Leta upp dem!

Fourvière-basilikan

Bakom Lyon reser sig Fourvièreberget. Högst upp ligger en vit basilika som liksom håller ögonen på staden. Inuti är den pyntad med guld, marmor och mosaik. I faggorna kan du vandra, cykla, picknicka samt kika på den romerska teatern Renzo Pianos med anor från tiden vid Kristi födelse. Det finns en liten bergbana som tar dig uppför berget samtidigt som du belönas med en enastående utsikt.

Handla silkesprodukter i Croix Rousse

Lyons gamla silkesproduktion är inte utdöd, den är kanske bara på sparlåga. I Croix Rousse som är ett område i bergsluttningarna, kan du gå raka spåret in till en mängd butiker, småfabriker och bodar som säljer allt i silkesväg. Det hela blir inte sämre av att området ligger i natursköna omgivningar.

Njut av floden Rhône

Rhône är floden som löper genom Lyon. Här finns fina jogging-, cykel och promenadstråk, restauranger på båtar, grönområden och möjligheter till flodkryssningar. Det är bara att välja aktivitet!

Resa hit och ta sig runt

Den stora fördelen med Lyon är att den ligger mittemellan två storstäder – Paris och Marseille. Förbindelserna med båda är snabba och bekväma och det är en orsak till att så många parisare lämnar huvudstaden på helgen och tar tillflykt till det lugnare Lyon. För att resa till Lyon tar du antingen direktflyget till Paris från Sverige och vidare med tåg till Lyon, eller också byter du i Paris och tar inrikesflyget till Lyons flygplats. Tåget in till centrum tar endast 30 minuter.

Lyons spårvagnsnät är tätt och väl utbyggt och är det färdmedel man helst tar om man vill ta sig runt. Men glöm inte att promenera så mycket som möjligt för att ta del av de roliga lönngångarna med dörrar som tar dig runt kors och tvärs. Det går också fint att hyra cyklar.

Shopping

Det är minst sagt en promenadvänlig stad, Lyon. Shoppingen blir därför en del av vistelsen oavsett om du räknat med det eller inte. Och den stora ljuspunkten är att du slipper trängas alltför mycket med stressiga turister.

Det största shoppingdistriktet heter Presqu’ile och omfattar gator som rue Victor Hugo och rue de la République. Inredning finner du bäst på Rue Auguste Comte. I norra delen av Lyon inhyses en rad koncept stores och butiker med unik design, konst och smycken.