Marseille

Marseille

Marseille eller Planète Mars som invånarna kallar den – en lite luggsliten stad som förbinder Frankrike med resten av världen. Här älskar man sitt fotbollslag L’OM de Marseille, här talas en näst intill obegriplig men ack så charmig sydfransk dialekt och här kan de boende stoltsera med att bo i landets äldsta (och näst största) stad. Och visste du att Frankrikes nationalsång ”La Marseillaise” har anknytning just hit?

Det gamla gråa Marseille

För några årtionden sedan var Marseille förknippat med ruffiga områden och kriminella nätverk, men idag har man tagit krafttag för att få en finare fasad och en finare stadskärna. Och du kommer inte ångra dig om du åker hit, för i Marseille ligger många kulturskatter, vackra badplatser, Unesco-listade byggnader och en utsikt som inte går av för hackor då de provensalska bergen reser sig i bakgrunden. Den gamla fiskestadens charm är inte som bortblåst – den blev bara undanskuffad.

Marseilles mer udda sevärdheter

Marseille har sevärdheter som saknas i många andra städer. Tycker du det är lite trist att bläddra igenom det gamla vanliga som kyrkor, parker och monument, så kan Marseille överraska dig. Här är exempel på några unika upplevelser och sevärdheter.

Château d’If – Marseilles Alcatraz

Låt oss nu imponera på dig! Alcatraz finns inte bara i San Fransisco; även Marseille har sin version. Det gamla fängelset ute i havet vid L’Archipel du Frioul togs i bruk på 1600-talet. Det blev också inspiration till boken ”Greven av Monte Cristo” av Alexandre Dumas.

Träffa fiskare och köp dagens fångst i Vieux Port

Den urgamla fiskemarknaden i Marseille är fortfarande en genuin knutpunkt för boende, restaurangfolk och turister. I Vieux Port, eller den gamla hamnen om man översätter det, kan du köpa färsk fisk i mängder och känna stadens mest innersta karaktär. Glöm heller inte bort att äta stadens ”nationalrätt” Bouillabaisse som säkerligen är gjord på fisk just härifrån.

Romantiska vattenäventyr

Glöm de gråa byggnaderna i Marseilles förorter – bara ett stenkast längre bort hittar du gångstigar och laguner så romantiska att du inte tror dina ögon. Gör en avstickare till lagunerna i Les Calanques eller vandra längs med vattnet vid la Corniche och känn din romantiska sida resa sig. Ett vackert och vilt alternativ till Marseilles folkfyllda strand.

Ta dig hit och runt

Flyg till Marseille genom att göra ett byte i Paris med t.ex Air France. Det går också bra att kombinera resan med att titta på Frankrikes två största städer Paris och Marseille genom att först stanna till i Paris och ta TGV-tåget på 3 timmar ned till Marseille. Då ser du också mycket av detta underbara land på vägen ned.

Marseille har en metro med två linjer och med dem tar du dig runt snabbt. Många väljer också att hyra cyklar som finns lite varstans i cykelställen eller ta spårvagnarna. Vill du åka som en turist finns City Pass Marseille som ger dig prisvärd eller gratis access till olika museer, till de olika transportsätten samt båtfärder över till öarna.

Shoppingupplevelser

Det är stadskärnan samt i de södra delarna som Marseilles shopping är som bäst. Det viktigaste området börjar vid La Canebière (motsvarigheten till Champs Elysées i Paris) och fortsätter in på gågatorna rue de Rome, rue du Paradis m.fl.

I gamla stan Le Panier gör shoppingen skäl för sitt namn. Le Panier betyder ”korgen” vilket är ett ganska roligt uttryck. Här kan du göra samla ihop bästa inköpen av livsmedel och råvaror, oljor, tvål och keramik.