Resa till Frankrike

Resa till Frankrike

Som tur är för en Frankrikesugen turist, ligger gränsen inte långt borta. Med flyg är du där på minst 2 timmar, med tåg, bil och långdistansbuss tar det lite längre tid. Att välja alternativa transportmedel framför flyget kan emellertid vara trevligt då de europeiska länderna och städerna på vägen ned kan utgöra små genomfartsstopp och möjliggöra oförutsedda upplevelser.

Till Frankrike med flyg

Det går att hoppa på ett flygplan till flera franska städer från Sverige. Den viktigaste staden som de flesta dock flyger till är Paris. Till Paris kan du åka från Stockholm Arlanda, Göteborg Landvetter och Köpenhamn Kastrup med flera flygbolag av vilka SAS, Air France, Norwegian och Ryanair är de vanligaste.

En annan fransk stad som direkt förbinder Frankrike med Sverige är Nice (SAS och Norwegian), medan övriga destinationer kräver en mellanlandning först. En flygresa till Frankrike tar mellan 2-3 timmar om du flyger nonstop. Ett alternativ är att flyga direkt till ovanstående städer och ta det snabba TGV-tåget till din slutliga destination. Idag kan du åka från norra Frankrike till södra på ca 3 timmar med det uppgraderade snabbtåget.

Med tåg till Frankrike

Fler och fler av oss väljer nu att ta tåget runt i Europa av olika skäl. Från Sverige till franska gränsen tar det ca 20 timmar om du åker utan uppehåll. Den enklaste vägen är genom Holland och Belgien. Från Amsterdam kan du ta Thalys som förbinder Amsterdam och Paris utan byten.

Det bästa tipset är att skaffa Interrailkortet som inkluderar utvalda länder och i vilka du kan hoppa på ett tåg som smidigt tar dig dit du vill. Det blir ett enklare och billigare alternativ till att sitta och boka enskilda tågbiljetter i respektive land.

TGV

De franska snabbtågen är i oerhört gott skick och kallas TGV. Förkortningen står för Train à Grande Vitesse som betyder just höghastighetståg (tågens hastighet kan komma upp i 320 km/h). Vagnarna kör på speciella spår som är avsedda just för den snabba farten. Tågen är mycket stabila, välutrustade, bekväma och rymliga, och ska du åka runt i Frankrike så är detta färdsätt det allra smidigaste.

En bilsemester?

Semestra i hela Frankrike helt efter egna förutsättningar och egen vilja. Skräddarsy dagen som den kommer och välj destination på impuls! Med bilen till Frankrike kan du komma till de mest avlägsna hörnen i detta sexkantiga land och se långa lavendelfält, alper, sandstränder, lyx, riviera, storstäder, vindistrikt och surfparadis breda ut sig längs vägarna.

Att bila ner till Frankrike har blivit lite av en trend hos många svenskar. Med bil kan menas även husvagn eller husbil. Resan ner tar inte så mycket längre än ett dygn och sedan har du bara dig själv att förlita sig på för att planera resten.

Franska trafikregler och tips

Med en bil på franska vägar får du lov att stå ut med lite action. Trafiken kan vara hetsig även om den är godtagbar. Många bilister kör om och kör fort och om inte polisen är ute och håller ett öga på trafiken kan det lätt gå överstyr – inte minst under rusningstrafik på La Periférique runt Paris eller på motorvägarna som förbinder större städer. ”Tuta och kör” är fransmannens tumregel och det är lätt hänt att grova ord utbytes…

Men låt inte detta avskräcka dig. I allmänhet är vägnätets skick mycket bra och väl utbyggt. Det enda kruxet är att du måste betala på franska motorvägar. Avgiften bestäms av den sträcka som bilisten har avverkat. Glöm inte ditt ”carte grise” (registreringsbevis). Avgiften betalas oftast i kontanter, men de vanligaste betalkorten accepteras givetvis.

TIPS! Besök hemsidan www.autoroutes.fr för mer information angående trafik, rastplatser, avgifter och annat viktigt.

Prisvärda bussresor

Få väljer att ta bussen till Frankrike men det går visserligen. Eurolines och Flixbus är två bussbolag som kan ta dig från Sverige till Frankrike och vidare runt i Europa. Priserna är i regel mycket billiga, men det innebär också att det tar längre tid att komma fram.