Frankrikes mat & dryck

Frankrikes mat & dryck

Det franska köket är förmodligen lika omnämnt som Franska Revolutionen. Utvecklingen har skett pö om pö sedan århundraden och idag anses det vara ett av världens mest förnämsta kök. Franska Michelinguiden har utsett många franska restauranger som toppklassiga, vare sig de ligger belägna i storstäderna eller mitt ute på landsbygden. ”La fine cuisine” eller ”Haute cuisine” är ett myntat begrepp som innebär att maten är lagad med största möjliga finess och där upplägget är lika noggrant genomplanerat. Precis som ”Haute couture” där allt är handgjort från scratch är Haute cuisine det också. Idag är franska köket en del av Unescos världsarvslista, vilket inte säger lite!

Typiska franska maträtter

Det som är värt att veta om fransk mat är att den kan lokaliseras till olika regioner. Vissa maträtter har från början utvecklats i Bourgogne, medan andra främst är förknippade med Bordeaux eller Sud-Ouest osv. Rätterna har dock numera letat sig över regionernas gränser och fått en övergripande fransk karaktär. Till maten äts ofta baguette. Till dessert är det vanligt att man äter ost såsom brie eller camembert, alternativt någon bakelse. Här följer några berömda franska maträtter.

 • Boeuf Bourguignon – mustig köttgryta med vin, serveras med potatis
 • Coq au vin – tupp i vin serveras med potatis
 • Boullabaisse – fiskgryta med skaldjur och grönsaker
 • Croque monsieur – en varm smörgås som gärna äts till lunch
 • Konfiterad anka
 • Ratatouille – en vegetarisk grönsaksgryta
 • Foie gras – gåslever
 • Ostron som äts med citrondroppar (vanligt på nyår)

Desserter

Franska desserter är en fröjd för gommen. Portionerna är vanligtvis små så att du kan njuta med gott samvete.

 • Millefeuille – tusenbladstårtan är gjord på smördeg med fyllning mellan varven och en god glasyr på toppen
 • Eclair – en avlång bakelse med glasyr på toppen och en smaksatt kräm inuti
 • Croissant – ett sött bröd som främst äts till frukost
 • Crème Brulée
 • Fondé au chocolat – en ugnsbakad chokladkaka med varm, rinnande choklad i mitten som är så god att den knappt går att beskriva!
 • Galette des rois – äts vid trettondedag jul för att hylla de tre vise männen. Kakan innehåller smördeg och mandelmassa, med en gömd figur någonstans i kakans inre. Den som får figuren i munnen får bära den medföljande kungakronan

Franska drycker

Egentligen borde ett helt avsnitt vara tillägnat ”franskt vin” men för att göra ett långt stycke kort så kan man sammanfatta det som att Frankrike sannerligen är vinlandet nummer ett. De röda vinerna kommer främst från Bordeaux-distriktet, medan de fina vita vinerna kan härledas till Bourgogne. I distrikten Champagne och Cognac framställs champagne-drycker och cognac. I Bretagne tillverkas mycket cider av olika karaktär.

Andra vanliga drycker är pastis, en anis- och lakritslikör som blandas med vatten och kan serveras i flera utföranden. På sommaren är det gott att dricka en ”panaché”; öl blandat med sockerdricka.

Restaurangkultur och middagstider

Det är vanligt att gå ut och äta i Frankrike, både till lunch och middag. Middagen serveras vanligen inte förrän klockan 19:00, dessförinnan håller köken stängt om restaurangen inte ligger i turisttäta områden. Frukosten i Frankrike består ofta av en espresso och en croissant eller en yoghurt. Lunchen är lätt med en sallad, en sandwich eller en Croque Monsieur. Franska måltider består ofta av flera rätter och kan komma upp till sju stycken på en finare middag. Var beredd på att portionerna är relativt små, så att beställa både förrätt, huvudrätt och efterrätt är kutym på de exklusivare restaurangerna.

Prisnivåer

Franska prisnivåer ligger på ungefär samma skala som våra. På riktigt toppklassiga restauranger kan notan bli mycket hög, inte minst på grund av alla viner som ska passa till respektive rätt. Räkna dock med ca 500 kronor/trerättersmeny för två på en genomsnittlig restaurang. En espresso går på drygt 25 kronor. Priserna på kaféer och restauranger i Paris trissas gärna upp. Lämna ungefär 10 % i dricks när du betalar notan.