Champagne

Champagne

Champagne är utan tvekan den mest kända vinregionen i hela Frankrike, vilket inte är svårt att förstå. I denna region produceras nämligen all champagne i hela världen.

Även om det är denna exklusiva dryck som satt regionen på kartan, finns det mycket mer att uppleva i Champagne. Det fantastiska landskapet bjuder på böljande kullar och flera pittoreska små byar. De många vingårdarna och champagnehusen kommer i varierande storlekar och håller ofta öppet för allmänheten. Här finns flera av UNESCO klassade världsarv och regionens huvudstad Reims är en historiskt viktig stad för Frankrike. Man brukar säga att en resa till Champagne är mer än bara en resa – det är en upplevelse.

Upplev Champagne

Majoriteten av turisterna i Champagne besöker regionen framförallt för att man här kan finna några av de främsta vindistrikten i hela världen. Hela 14 stycken vingårdar, vinkällare och sluttningar i regionen är sedan 2015 klassade av UNESCO som världsarv, under världsarvskategorin kulturlandskap.

Vill du ta del av den rika vinodlingshistoria som finns i Champagne ska du besöka Fort Chabrol, vilket är ett forskningsinstitut för kunskap om vin och vinodling. Detta uppfördes redan år 1899 och är en av regionens viktigare byggnader.

I huvudstaden Reims bör du inte missa katedralen – Notre Dame. Trots att dess parisiska namne är långt mer välkänd, är faktiskt Reims katedral både större och med utsmyckad. Känner man till dess historia är det heller inte svårt att förstå varför. Katedralen i Reims har nämligen använts för att kröna alla franska kungar ända sedan medeltiden. Dess yta pryds av runt 2 300 skulpturer, vilket gör den till en av de mest utsmyckade katedralerna i hela världen.

vingard champagne 1024x576 - Champagne

Tips på sevärdheter i Champagne

  • Notre Dame de Reims
  • Taupalatset
  • Musée Sant Remi
  • Museum of Fine Arts
  • La Porte de Mars
  • Basilikan i Saint Remi

Besök en vingård och prova viner

Det går nästan inte att resa till Champagne utan att besöka en vingård. Det finns gott om alternativ att välja bland och du som är nyfiken på hur skördandet av druvorna går till ska resa dit mellan augusti till september. Mindre vingårdar låter ofta turister hjälpa till med skörden, vilken enligt lag måste ske helt och hållet för hand.

Missa inte heller att ta en tur ned i de underjordiska vinkällarna. De vackraste av dessa ska vara vinkällarna tillhörande Veuve Clicquot och Taittinger. Vinet lagras i gruvor av kalksten, vilka förbinds av ett långt nät av utgrävda gångar. Dessa många källarvalv är också en del av UNESCO:s världsarv.

En vinprovning i Champagne kan med fördel göras hos någon av regionens många vinproducenter. Du behöver i de allra flesta fall boka en tid på förhand och de största producenterna blir oftast fullbokade först.

champagneprovning 1024x682 - Champagne

Konferera i Champagne

Inte helt förvånande, är Champagne en populär region att förlägga sina konferenser till. Ett tips om ditt företag vill ha en konferens i området, är att be någon extern aktör om hjälp. Det finns idag resebyråer som är specialiserade på konferenser och dessa vet precis hur det hela bör läggas upp för att ni ska få en så bra upplevelse som möjligt. Många kombinerar också konferensen med någon form av minnesvärd upplevelse – det finns trots allt en hel del sådana att välja på i Champagne.

Bra att veta

  • Den bästa tiden att resa till Champagne brukar vara från maj till september.
  • Mellan Paris och Reims tar det bara 45 minuter om du reser med snabbtåget TGV.
  • Om du vill besöka en vingård behöver du som regel boka tid först. Många av dessa tar betalt för besöket. Vill du göra ett spontanbesök på en vingård är det oftast de små producenterna som tar emot besök även utan bokning.